Je cv is hét belangrijkste document als je solliciteert. Het is het eerste waar een werkgever of recruiter naar kijkt om te zien of er mogelijk een match is. Het laatste dat je wil, is dat die werkgever wordt afgeschrikt door je cv. Afgeschrikt? Jazeker! Net als een motivatiebrief moet een cv passen bij de baan waarop je solliciteert. Er zijn een aantal zaken waardoor je met je cv compleet uit de bocht kunt vliegen. Resultaat? Je wordt continu afgewezen, maar hoort nooit waarom.
1 – Je cv gaat alle kanten uit
Een cv is een weergave van je kennis en werkervaring. Maar dat wil niet zeggen dat je de hele 10 pagina’s aan arbeidsverleden achter elkaar door moet opsommen. Op een cv benadruk je die zaken die van belang zijn voor de functie waarop je solliciteert. Geen enkele werkgever wil zich door 10 pagina’s levensloop worstelen als de helft van dat arbeidsverleden zo op het eerste gezicht niet van toepassing is. Voor de meeste werkgevers is een onsamenhangend cv een reden om je af te wijzen. Heb je een zeer gevarieerd arbeidsverleden? Werk dan de laatste 5 jaar goed uit, toegespitst op de functie en vat de rest samen.
Zit er weinig tot geen lijn in je werkervaring? Werk dan uit wat je in die functies hebt geleerd of mijlpalen die je hebt bereikt die wél van toepassing zijn voor de nieuwe baan. Zorg dat je cv altijd is toegeschreven naar de functie waarop je solliciteert.
2 – Heel veel korte contracten
De meeste werkgevers voelen er weinig voor om geld te investeren in zogenoemde job hoppers. Heb je heel veel korte contracten gehad? Som dan niet al die verschillende banen onder elkaar op, maar kijk of je een periode kunt samenvatten. Bijvoorbeeld:
2009 – 2012 Naast mijn studie gewerkt voor diverse bedrijven als administratief medewerker. In deze functies heb ik geleerd om veel lastige informatie te verzamelen en ordenen, overzicht te bewaren, en te organiseren, wat in mijn huidige functie als project manager goed van pas komt.
Op deze manier ziet een werkgever meteen dat je gewerkt hebt aan een aantal belangrijke competenties, zonder dat hij of zij wordt belast met een lijst aan werkgevers en functies. Desgewenst kun je dit altijd mondeling toelichten als je op gesprek mag.
3 – Terugval in je carrière
Werkgevers verwachten lijn in je cv en liefst een stijgende. Werkte je jarenlang als project manager en daarna ineens een tijdlang als portier, dan roept dat vragen op. En vragen zorgen voor twijfels met als gevolg dat je niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Heb je een tijdelijke terugval gehad in je carrière, geef dan altijd de reden daarvoor aan. Bijvoorbeeld omdat je verhuisd bent naar een andere regio en je eerst tijd wilde om je opnieuw te oriënteren.
Datzelfde geldt als je solliciteert naar een lagere functie dan de functies waarin je altijd hebt gewerkt. Het waarom van je keus is hier essentieel. Verklaar dus altijd waarom je naar een lagere functie solliciteert. Wil je niet te koop lopen met de reden omdat je bijvoorbeeld ontslagen bent en op je eigen niveau geen passende functies vacant zijn? Geef dan aan wat je aantrekt in dat bepaalde bedrijf en/of wat juist de uitdaging is van deze nieuwe functie. Bijvoorbeeld het kunnen versterken van bepaalde competenties of omdat dit project je zo spannend lijkt. Let op: dat wil absoluut niet zeggen dat je mag liegen! Maar je zit ook niet op de biechtstoel. Er zijn altijd meerdere motivaties die een rol spelen bij het solliciteren naar een bepaalde functie. Dit is gewoon een kwestie van het uitwerken van een motivatie die past bij deze sollicitatie en toekomstgericht is.
4 – Je opleiding matcht niet met je carrière
Je hebt een goede degelijke opleiding achter de rug maar hebt er nooit iets mee gedaan. Misschien was je opleiding achteraf geen goede keus, maar heb je het toch afgemaakt? Misschien kwamen er kansen op je pad waardoor je in een andere tak van sport bent gerold? Als je een goede opleiding hebt genoten, maar dit niet terug te vinden is in je carrière, dan kan ook dit vraagtekens plaatsen. Wat het ook is, zet het op je cv zodat mogelijke vragen die dit opwerpt niet in de lucht blijven hangen.
5 – Geen duidelijke overeenkomst tussen je werkverleden en de baan waarnaar je solliciteert
Je wil iets compleet anders gaan doen. Een dergelijke overstap naar een baan waarin je niet direct ervaring hebt, moet je goed kunnen onderbouwen. Wanneer een werkgever niet direct kan zien dat je geschikt bent voor een functie, wordt je sollicitatie meteen aan de kant geschoven. En dat is natuurlijk jammer als je wel alle kennis en kunde in huis hebt. Zorg er daarom voor dat je een vertaalslag maakt op je cv zodat dit wel zichtbaar wordt. Je kunt bijvoorbeeld een vaardigheden cv maken. Dat is een cv waarin niet je vorige werkgevers en functies centraal staat, maar de vaardigheden, competenties en prestaties. Op deze manier laat je ook zien wat je in huis hebt, zonder dat de werkgever op een verkeerd been wordt gezet door allerlei functiebenamingen.
6 – Gaten in je cv
Het hebben van een aantal gaten in je cv is een andere no-go. Gaten zorgen voor vragen en dus twijfels. Wil je een serieuze kans maken op die baan, dan kun je twee dingen doen. Óf je werkt die gaten weg, of je verklaart ze. Je hebt bijvoorbeeld een time-out genomen om meer tijd te hebben voor je gezin.
Enkele manieren om gaten in je cv weg te werken zijn o.a.:
- Aangeven van jaartallen in plaats van precieze data
- Het veranderen van de indeling van je cv
- Een vaardigheden cv
- Toevoegen van onbetaald werk
Sla het artikel 7 tips om een gat in je cv weg te werken erop na om voor eens en voor altijd korte metten te maken met je gat in je cv.
7 – Te grote afstand tussen je woonplaats en de baan waarop je solliciteert
Het klinkt misschien gek, maar een (te) grote woon-werkafstand kan voor werkgevers een reden zijn om je sollicitatie terzijde te leggen. Werkgevers willen liever niet iemand die elke dag (onnodig) in de file staat of iemand die rechtop in slaap valt tijdens het werk. En lang niet alle bedrijven staan open voor thuiswerken. Velen zullen het risico dan ook niet met je willen nemen als je te ver weg woont. Is de baan ver weg? Geef dan altijd aan hoe je dit probleem wil oplossen. Bijvoorbeeld als je toch al van plan was om te verhuizen of als je al jarenlang in Limburg woont terwijl je in de Randstad werkt. Wat tekst en uitleg op dit punt kan precies het verschil maken tussen een afwijzing en een uitnodiging.
8 – Gebruik van jargon
Ook als het cv het belangrijkste document van je sollicitatie is, is de tijd die een werkgever eraan besteedt meestal maar kort. Een werkgever wil een cv snel op geschiktheid en toepasselijkheid kunnen scannen. Als niet meteen in een oogopslag duidelijk is dat je geschikt bent voor de baan, dan loop je het risico dat je afgewezen wordt. En dat kan je gebeuren als je jargon gebruikt dat een werkgever niet kent. Het beste is om jargon te vermijden, tenzij het de enige manier is om je kennis en ervaring kort en krachtig voor het voetlicht te brengen.
Een goede vuistregel is dit:
- Solliciteer je in een branche waarin bepaald jargon dagelijkse kost is, laat het staan.
- Solliciteer je in een andere branche, haal het weg of leg het kort uit.
Moeite om je eigen cv te herschrijven?
Het kan behoorlijk lastig zijn om je eigen cv kritisch te bekijken. Heb je daar moeite mee? Bekijk hier wat ik voor je kan doen om je cv te laten herschrijven of neem vrijblijvend contact op.